Asigurarile medicale de calatorie sunt un strict necesar pentru sejururile din afara tarii. Fie ca este vorba de o excursie cu familia, o calatorie de afaceri sau munca in strainatate, asigurarea medicala de calatorie este recomandata pentru toti.
Ce este asigurarea medicala de calatorie?
In cazul acestei polite, asiguratorul plateste cheltuielile medicale sau de repatriere ca urmare a accidentarii sau imbolnavirii asiguratului in timpul deplasarii in strainatate.
Contractul de asigurare se incheie inainte ca asiguratul sa paraseasca tara, iar prima de asigurare trebuie platita integral, dupa care se va emite polita de asigurare. Asigurarea medicala poate fi incheiata de persoanele fizice sau juridice cu domiciliul in Romania.
Cum procedam?
In cazul produceri unuia din evenimentele asigurate, trebuiesc urmate cu strictete procedurile indicate de firma de asigurari. Primul lucru care trebuie facut este contactarea centrului de asistenta la numerele de telefon oferite de asigurator si prezentarea cu detalii complete a accidentului sau a bolii. Acesta va indruma asiguratul la cel mai apropiat spital sau institutie medicala autorizata, care poate ajuta in cazul prezentat.
Ce acopera asigurarea medicala de calatorie?
Acestea sunt cheltuielile acoperite de majoritatea asiguratorilor:
- tratament ambulatoriu;
- medicamente prescrise de medicul avizat
- spitalizarea (daca are loc intr-o institutie recunoscuta si recomandata de asigurator)
- interventii chirurgicale (doar in caz de urgenta)
- cheltuieli de transport
- tratament stomatologic de urgenta (de obicei in polita este stipulata o suma de despagubire maxima)
- repatrierea
Cum se ramburseaza sumele platite?
In cazul in care asiguratul plateste direct sumele necesare acoperiri acestor cheltuieli, rambursarea se va face pe baza documentelor solicitate de asigurator. Acesta va trebui contactat intr-o perioada de timp cat mai scurta (de obicei intre 5 si 15 zile) de la intoarcerea in tara. In acest caz asiguratul va accepta exercitarea dreptului asiguratorului de a examina pe asigurat la o clinica din tara in care s-a incheiat contractul.
Nu se ramburseaza cheltuielile facute in zone geografice sau perioade de timp care nu sunt inscrise in polita si nici cele pentru tratamente sau interventii efectuate in cazul unor boli sau afectiuni avute inaintea incheierii politei.
Cat costa asigurarea medicala de calatorie?
Factorii cei mai importanti in stabilirea pretului politei de asigurare sunt:
- perioada pe care se incheie asigurarea (aceasta poate fi intre 2 zile si un an, la majoritatea asiguratorilor)
- suma asigurata (intre 5000 euro si 50.000 euro in functie de zona in care calatoriti si de planul oferit de asigurator)
- tara de destinatie
- varsta ( nu se asigura persoane peste 80 de ani decat in cazuri deosebite, majoritatea companiilor acorda reduceri pentru persoane sub 18 ani)
Pe ce perioada se poate incheia asigurarea medicala?
Asigurarea medicala de calatorii in strainatate se poate incheia pe maximum 12 luni.
Polita este valabila pe perioada de timp inscrisa (intre 2 si 365 de zile) si pe zona geografica stabilita.
Polita isi poate pierde valabilitatea in cazul nerespectarii conditiilor contractuale. Astfel se recomanda completarea atenta cu informatii adevarate si fara omisiuni, a cereri-chestionar necesare pentru incheierea politei.