Pensii obligatorii
- Putem alege administratorii fondului de pensie obligatorie
- Nu platim mai mult decat pana acum
- Putem verifica oricand sumele acumulate
Precum stim statul are greutati in a mentine acelasi sistem acumulare a fondului de pensii si de acordare a pensiei ca pana acum. Situatia socio-demografica a tarii noastre s-a schimbat in ultimele decenii numarul de contribuabili la fondul de pensii fiind in continua scadere iar numarul pensionarilor este in crestere. Astfel, sistemul de redistribuire a banilor incasati este in impas. Cei angajati in acest moment contribuie la un fond de pensii care este distribuit pensionarilor de azi. La randul lor contribuabili de azi, vor primi atunci cand va fi cazul o pensie din fondul creat de stat la acel moment.
Deoarece numarul de contribuabili este in continua scadere si nu se intrevad schimbari in aceasta situatie cel putin in viitorul apropiat, exista posibilitatea ca statul sa nu mai poata plati pensiile fostilor contribuabili.
Pentru a preveni aceasta situatie neplacuta, statul a decis transmiterea unei parti din responsabilitate unor firme private. Acest lucru nu inseamna ca va trebui sa platim mai mult pentru pensie ci doar ca o parte din contributia noastra va merge la stat iar o alta parte la societatea aleasa de noi. Mai precis, din cei 9,5% din salariu care reprezinta cotizatia fiecaruia la pensia de stat, 2% vor merge la o societate privata la alegere. In timp, acest procent va urca la 6%, crescand responsabilitatea societatii de pensii private.
Pensia privata obligatorie se adreseaza angajatilor sau persoanelor fizice care platesc CAS (Contributia la Asigurarile Sociale de stat) cu varsta de sub 35 de ani, obligatoriu iar celor cu varste intre 35 si 45 de ani, optional.
Avantajele acestui tip de pensie sunt mari in comparatie cu pensia de stat. Astfel pensia privata va da posibilitatea de a cunoaste in permanenta sumele acumulate, suma acordata ca pensie nu va fi stabilita de stat ci aceasta suma este influentata de contributii dar si de performantele investitionale fondului de pensie ales. Banii acumulati in fondul privat nu se pierd, in caz de deces, suma acumulata va fi platita mostenitorilor legali.