Consultanta Clienti
0730-950781
 
Abonare Newsletter
Buletin Informativ Electronic -
Cele mai noi oferte, reduceri de pret si informatii din asigurari.
 
www.asigurari-sanatate.ro
Despagubiri platite pentru asigurarea CASCO
  • Reparatie cu decontare directa
  • Reparatie cu accept de plata
  • Valoarea epavei intre 15 si 30% din suma asigurata
  • Asigurare Full Casco
Cum se acorda despagubirile pentru o asigurare Casco

Stabilirea despagubirilor se face de catre asigurator in baza documentatiei complete privind cauzele si imprejurarile in care s-a produs riscul asigurat.

Constatarea si evaluarea pagubelor se face de catre asigurator, in prezenta asiguratului sau a reprezentantilor acestuia. In cazul in care, in timpul reparatiilor se vor constata si alte pagube produse in urma riscului asigurat, se va face la cererea in scris a asiguratului o reconstatare.

Despagubirea se va face in limita sumei asigurate.

Suma despagubita este egala cu costul reparatiilor partilor avariate ori cu costul de inlocuire al acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, demontare si montare,  precum si T.V.A. inclus, din care se scade valoarea eventualelor deseuri.

Pentru efectuarea reparatiilor exista doua optiuni.

Reparatia se poate face la service-uri agreate de asigurator dar acestea nu pot fi impuse ci doar recomandate. Avantajul in acest caz va fi decontarea directa, fara a fi nevoie sa cheltuiti nici un ban din propriul buget. Atelierele agreate pot sa practice diferite tipuri de decontare directa: cu sau fara accept de plata, in ambele cazuri avand optiunea de a plati direct atelierului si de a recupera banii direct de la asigurator, integral sau partial, depinzand de clauzele politei.

In cazul decontarii cu accept de plata, atelierul va trimite, dupa efectuarea reparatiei, devizul de   reparatie si factura, asiguratorului. Acesta le va analiza si va da acceptul de plata intr-un termen prevazut in polita, de obicei intre 3-5 zile lucratoare. In acest timp, asiguratorul are dreptul de a solicita plata fransizei, a ratelor ramase de platit pentru polita si a cheltuielilor de reparatie care nu au fost acceptate la plata precum si plata primei suplimentare pentru reintregirea sumei asigurate. Atelierul de reparatii va elibera autoturismul doar dupa ce va primi acceptul de plata de la asigurator.

In cazul decontarii fara accept de plata, atelierul de reparatii va elibera autoturismul imediat dupa efectuarea reparatiilor, urmand sa isi recupereze cheltuielile direct de la asigurator. Asiguratorul isi rezerva dreptul de a  solicita plata fransizei si a ratelor ramase de platit pentru polita.

Exista libertatea de a folosi serviciile oricarui atelier de reparatii. In cazul unuia neagreat de catre asigurator, se va plati reparatia integral de catre asigurat acesta ducand ulterior documentatia necesara asiguratorului care ii va deconta cheltuieliile.

Avaria totala poate fi declarata de catre asigurator in baza unui memoriu tehnic sau deviz provizoriu de reparatie de la atelierul de reparatii avizat. Aceasta se intampla cand autoturismul nu mai poate fi reparat in conditiile de securitate specificate de producator, sau cand reparatia ar costa mai mult decat suma asigurata. In cazul avariei totale, asiguratorul va plati suma asigurata minus valoarea fransizei, ratele ramase din polita si valoarea epavei. Valoarea epavei este estimata de asigurator de obicei la 15%-30% din suma asigurata. Asiguratul nu este obligat sa accepte suma propusa de asigurator (cu exceptia cazului in care acest lucru este stipulat in polita). Asiguratul pote recurge la alte surse: cimitire de masini, fier vechi, anunturi in ziar, prezentand asiguratorului ofertele primite poate negocia o suma acceptabila pentru ambele parti.

In cazul unui furt total se procedeaza astfel:

Se declara furtul la sectia de politie din localitatea in care s-a petrecut evenimentul si se cere numarul de inregistrare a cererii/plangerii depuse.

Se anunta in cel mai scurt timp asiguratorul sau brokerul de asigurare. Asiguratorul se va adresa politiei solicitand sa i-se comunice daca s-a declarat furtul si daca acesta a fost comis prin efractie (politia are obligatia de a raspunde in maxim 30 de zile). Asiguratorul se va adresa din nou politiei privind descoperirea autorilor furtului (termenul de raspuns este tot de 30 zile). La raspunsul politiei si in cazul in care asiguratul va produce toata documentatia necesara, conform politei, asiguratorul va plati despagubirea, adica suma asigurata minus fransiza si ratele ramase de achitat din polita.

Despre asigurari auto