Asigurarea locuintelor
si a cladirilor in general
- Preturi incepand de la 0,1% din valoarea locuintei/an
- Asigurari cladiri indiferent pentru ce sunt folosite
- Asigurari pentru casa sau apartamente si anexele acestora
- Peste 20 de asiguratori
Riscurile acoperite sunt diferite de la o polita la alta dar de obicei companiile au cel putin doua pachete continand riscuri de baza (care acopera incendiul, trasnetul, explozia si caderea aparatelor de zbor) si riscuri extinse care pot fi acoperite in totalitate sau doar unele din ele la alegerea asiguratului. Printre aceste riscuri sunt urmatoarele: cutremur, inundatii, furtuna, uragan, ploaie torentiala, grindina, alunecare de teren, pagube produse de greutatea zapezii sau a ghetii, avalanse, cadere de corpuri, lovirea accidentala a cladiri de autovehicule, avarii accidentale ale instalatiilor de apa, canal sau incalzire centrala, vandalism prin efractie, terorism, tulburari civile, samd...
Excluderi generale din politele de asigurare a locuintelor si a bunurilor aflate in acestea sunt:
-
-razboi, razboi civil, revolutie, confiscare, expropriere, nationalizare, distrugere sau avariere din ordinul unei autoritati publice,
-explozii atomice, radiatii, poluare, contaminare,
-prabusirea cladirii datorata defectelor de constructie, a vechimii sau starii de degradare a acesteia, fara sa fie legate de nici unul din evenimentele asigurate,
-uzura, distrugeri provocate de ciuperci, insecte, rozatoare si alti daunatori.
In cazul asigurarii de locuinte se pot asigura si ferestre, usi, conducte de apa, calorifere, conducte de canalizare, obiecte sanitare, instalatia electrica, tavane false.
Elemente precum: cazane, boilere, corpuri de iluminat, amenajari utilitare sau artistice speciale (precum sobe, teracote, vitralii, picturi murale, basoreliefuri), se considera asigurate numai daca au fost mentionate expres in polita sau daca suma asigurata cuprinde si valoarea acestora.
Anexele gospodaresti precum grajd, sopron, magazie, piscina, garaj, pivnita, se pot asigura ca extindere a asigurarii locuintei prin specificarea lor in polita.
Suma asigurata este stabilita in functie de valoarea cladirii pe piata, in cazul unei piete imobiliare echilibrate. Cum acesta nu este cazul la noi in tara, cladirea se asigura de regula la valoarea de nou (valoarea de reconstruire) sau la valoarea reala (valoarea de nou minus vechime, grad de uzura sau de intretinere). Pentru aceasta asiguratul va trebui sa ofere anumite date despre cladire: anul contructiei, materialele folosite, finisaje interioare si exterioare, suprafata, etc.
Pentru bunurile asigurate se va scadea din valoarea de nou a acestora, uzura care va fi stabilita in functie de vechime, stare de functionare si intretinere.
Se va avea in vedere si valoarea de nou a cladiri, reprezentand costul reconstruiri si reamenajarii cu aceleasi elemente pe care le-a detinut la incheierea politei.
Suma asigurata poate fi platita in valuta sau in lei, in acest caz, la cererea asiguratului, se poate stipula in contract ajustarea periodica a sumei asigurate in functie de gradul de inflatie.
Majoritatea asiguratorilor vor introduce in contract o fransiza, prin care se intelege partea din valoarea daunei pe care o va suporta asiguratul. Aceasta se stabileste de obicei separat pe fiecare eveniment fiind vorba de un procent din valoarea daunei sau o suma fixa. Fransiza se stabileste in aceeasi valuta ca si suma asigurata.
Prima de asigurare se plateste intr-o singura transa la incheierea politei sau in ratele acceptate de asigurator. Aceasta poate fi mai mica daca se iau masuri de prevenire a riscului precum dotarea cu sisteme de alarma si stingatoare de incendiu.
Valabilitatea asigurarii si responsabilitatea asiguratorului incepe la ora 0 a zilei inscrise in polita, cu conditia ca prima de asigurare sa fi fost achitata, si expira la ora 24 a zilei la care inceteaza asigurarea sau in cazul rezilierii contractului. Contractul se poate rezilia in cazul in care asiguratul nu mai plateste primele datorate (pentru plata in rate), daca asiguratul a dat raspunsuri inexacte si incomplete si nu a comunicat asiguratorului schimbari intervenite la imprejurarile privind riscurile asigurate.
Constatarea pagubelor in cazul producerii riscului asigurat, se va face de catre asigurator in prezenta asiguratului sau a reprezentantului acestuia. Dauna totala este declarata atunci cand se constata distrugerea in totalitate a cladiri asigurate, fara resturi valorificabile sau care se mai pot intrebuinta. Asiguratorul va plati in acest caz suma asigurata. Dauna partiala este declarata la constatarea distrugerii partiale a cladiri astfel incat aceasta se poate repara si aduce la starea in care a fost anterior producerii riscului asigurat. In acest caz asiguratorul plateste costurile reparatiilor si a inlocuirii partilor avariate sau distruse, in limita sumei asigurate in polita.