- Taxa de drum
- Tarife rovinieta 2013
- Emiterea rovinietei in sistem electronic
- Amenzi pentru cei ce nu au rovinieta
Rovinieta 2010
Incepand cu 1 octombrie 2010 rovinieta este emisa in sistem electronic. In anul in curs va functiona in paralel cu vechiul sistem care cerea lipirea unui autocolant pe parbriz astfel desi din 1 octombrie se emite doar in sistem electronic, rovinietele achizitionate inainte de aceasta data vor fi valabile pana la expirarea acestora. La cumpararea rovinietei, va fi introdus in calculator numarul de inmatriculare al autovehiculului iar sistemul va genera automat date de identificare, categoria vehiculului si numele proprietarului iar dupa achitarea tarifului, cumparatorul primeste un bon de casa.
Rovinieta in sistem electronic are in vedere introducerea fiecarui autovehicul al carui sofer a achitat taxa de drum, intr-o baza de date de unde organele autorizate vor putea verifica plata acestei taxe. Pentru controlul acestei plati sunt instalate camere de supraveghere pe drumurile nationale din tara dar exista si echipe mobile de controlori. Prin filmarea numerelor de inmatriculare si compararea lor cu baza de date se vor depista cei ce nu au platit taxa pentru rovinieta.
Pret rovinieta
Tariful rovinietei se poate achita pe o perioada de o zi (cu exceptia autovehiculelor a caror masa maxima autorizata este de 3,5), 7 zile, 30 de zile, 90 de zile, sau un an.
Valabilitatea rovinietei incepe la data solicitata de cumparator, astfel se poate alege intrarea in vigoare din ziua achizitionarii acesteia sau orice alta zi pana la 30 de zile de la cumparare.
Amenda rovinieta
Amenzile in cazul in care nu detinem o rovinieta valabila si suntem opriti de organele de ordine, sunt destul de usturatoare. Odata cu introducerea sistemului electronic, depistarea celor care calatoresc pe drumuri nationale fara a fi platit taxa de drum va fi mai usoara. Iar pe langa amenda contraventionala, exista si despagubiri aplicate de administratorul drumului pentru lipsa unei roviniete valabile.
Rovinieta online, la posta sau benzinarii
Rovinieta se poate achizitiona de la oficiile postale sau de la benzinarii. Pentru achizitionarea unei roviniete avem nevoie de urmatoarele documente: cartea de identitate a autovehiculului sau certificatul de inmatriculare si buletinul sau cartea de identitate a cumparatorului. In cazul autovehiculelor inmatriculate temporar avem nevoie si de documente vamale. Persoanele juridice trebuie sa prezinte in afara documentelor enumerate mai sus si un certificat de inregistrare la Registrul Comertului, precum si certificatul de inscriere si codul fiscal pentru fundatii si asociatii.
Mai nou se poate achizitiona rovinieta online. Se completeaza formularul de cerere si optiunea de plata iar rovinieta se va livra la domiciliu.